Ergonomische Bureaustoelen

Bureaustoel instellen doe je zo!

Bureaustoel instellen

Het instellen van een bureaustoel en werkplek is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk met de volgende door ons gecreëerde algemene richtlijn. Niet alle bureaustoelen werken op dezelfde manier maar over het algemeen kunt u door onderstaande regels toe te passen weinig fout doen.
Bureaustoel Instellen Doe Je Zo! 3

Hoe te werk gaan bij het instellen van de werkplek

De instelling dient te geschieden zonder dat de stoel bij het bureau staat. De bureaustoel dient de hoogte van het bureau te bepalen en niet andersom. Na instelling dient de stoel aan het bureau geplaatst te worden en moet het bureau aan de hoogte van de bureaustoel aangepast te worden.

Bureaustoel instellen:

 1. Hoogte bureaustoel: Ga op de bureaustoel zitten met de hakken plat op de grond en stel nu de hoogte van de bureaustoel zodanig in dat de knieën een hoek van iets meer dan 90 graden maken. In principe moet elke hoek die het lichaam maakt meer dan 90 graden zijn om de circulatie in het lichaam niet te beperken.
 2. Zorg er wel voor dat de onderkant van de bovenbenen niet afgekneld worden door de voorkant van het zitvlak, compenseer dit indien mogelijk door de hoek van de zitting aan te passen.
 3. Zitdiepte: Stel nu de zitdiepte in bij een stoel met schuifzitting. Schuif de zitting in een positie die als prettig ervaren wordt. Zorg er wel voor dat de voorkant van de zitting niet tegen de onderbenen aankomt en dus afklemming veroorzaakt.
 4. Hoogte rugleuning: Stel de hoogte van de lendensteun in op een zodanige hoogte dat deze ongeveer op broekriem hoogte zit.
 5. Lendensteun: Indien de stoel voorzien is van een instelbare lendensteun begin dan door deze op minimaal in te stellen. Mocht er te weinig steun zijn corrigeer dit dan. Let op! Onderzoek heeft uitgewezen dat teveel steun gecorrigeerd word door met een bolle rug te gaan zitten, er wordt dus een tegengesteld effect bereikt.
 6. Tegendruk van de rugleuning (indien van toepassing): Zet de rugleuning los en draai de knop die de tegendruk regelt zodanig dat u eenvoudig in elke gewenste stand in evenwicht blijft. (Voorkom teveel tegendruk dit veroorzaakt een constante spierspanning en kan de nodige klachten veroorzaken. Te weinig tegendruk geeft het gevoel van achterover vallen.
 7. Hoogte armleggers: In principe zijn armleggers niet nodig voor een goede werkhouding daar het bureaublad bij goed ingestelde hoogte het beste als ondersteuning kan fungeren. Laat de ellebogen met ontspannen schouders net op de armlegger komen. Indien de hoogte van de armlegger te hoog ingesteld wordt gaat u automatisch uw schouders optrekken en dus belasten. Indien de armlegger te laag staat voelt u dat doordat u de armlegger gaat zoeken. ( Als richtlijn kunt u gebruiken dat het bovenvlak van de armlegger in belaste toestand 1 a 2 cm. onder de bovenkant van het werkblad staat. Daar bij het plaatsen van de onderarmen op het bureaublad de ellebogen iets omhoog gaan.)
 8. Bureauhoogte: Indien het werkblad als armlegger wordt gebruikt kunt u de hoogte heel goed bepalen doordat bij een te hoge stand u uw schouders gaat optrekken en bij een te lage stand u voorover op het werkblad gaat leunen.

Voorbeeld instructie instellen bureaustoel

Werkplek instellen:

 1. Hoogte werkblad: Schuif nu aan het bureau aan en laat de ellebogen met ontspannen (hangende) schouders net op het werkblad komen. Pas de hoogte van het bureau aan zodat u steun ondervind maar de schouders niet omhoog gaan in deze stand. (over het algemeen is dit ca. 1 a 2 cm. hoger als de armlegger.)
 2. Zithouding: Schuif het toetsenbord ongeveer halverwege het werkblad en laat de onderarmen op het werkblad rusten. Probeer de muis zo dicht mogelijk bij het toetsenbord te houden. (Hoe verder weg hoe groter de schouder belasting. (Overweeg eventueel een smal toetsenbord)
 3. Monitor: stel nu de afstand van de monitor op armlengte in en de bovenkant van het display gedeelte op ooghoogte.
 4. Let op dat de hoek van de monitor gelijk is aan de stand van de ogen. Wij hebben meermalen ervaren dat door een te rechte stand van de monitor nekklachten en hoofdpijn ontstonden. Een te rechte stand wordt over het algemeen gecompenseerd door de nek in deze onnatuurlijke hoek te kantelen.
Scroll naar boven