Zaalstoelen of kerkstoelen

fabrikanten van onze zaal- en kerkstoelen

Casala opgericht in 1917, is een zelfstandige Nederlandse onderneming. Casala heeft zich toegelegd op de productie van modern projectmeubilair met een lange levensduur.”Design linked to Functionality” is leidend tijdens het ontwerpproces

 Howe opgericht in 1928, hoofdkantoor in Denemarken en bekend van de beroemde stapelbare draadstaalstoel: 40/4

Howe is een fabrikant van stoelen en tafels.

Lammhults opgericht in 1945, is een Zweedse fabrikant.

Lammhults fabrikant van modern zitmeubilair en tafels.

FLOKK – RBM

Flokk is marktleider in Europa op het gebied van ontwerp, ontwikkeling en productie van hoogwaardig kantoormeubilair. Flokk is eigenaar van diverse merken op het gebied van kantoormeubilair.

Zaalstoelen en kerkstoelen

Deze stoelen zijn voor inrichtingen van zeer grote ruimtes, aula’s, zalen of kerken. Naast uitstraling en comfort is doelmatigheid en duurzaamheid hier van groot belang. Deze stoelen moeten vaak tegen een stootje kunnen.

Stoelen zijn er in vele modellen, vormgeving, materialen, uitvoeringen en in vele prijsklassen. Er zijn verschillende zitconcepten die elk hun eigen eigenschappen en kwaliteiten hebben. Wij willen u behulpzaam zijn met het maken van de juiste keuze.

Wij geven u hieronder een aantal belangrijke aandachtspunten waar u op moet letten bij uw keuze van de juiste zaalstoelen of kerkstoelen:

Uitvoering zitting en rug/ zitschaal

De zaalstoelen voor grote evenementen en concerten zijn vaak in de uitvoering kunststof. Hier is het vaak zo dat de opstellingen met stoelen regelmatig opnieuw opgebouwd worden en dan is kunststof wat praktischer in vergelijking tot een houten uitvoering.

Daarbij heeft u nog de keuze voor een geheel of gedeeltelijk gestoffeerde uitvoering, dit zou bijvoorbeeld een optie kunnen zijn bij congressen en/of kerkstoelen.

zaalstoelen

Wel of geen armleggers

Wel of geen armleggers is een keuze en afhankelijk van de toepassing van de stoelen en vooral ook van de gebruikers.

Stoelen met armleggers zijn wat duurder en daarbij is het niet altijd noodzakelijk om de stoelen te voorzien van armleggers. Bedenk alleen wat voor mensen er op de stoelen gaan plaatsnemen: jong en/of oud? Houdt rekening met de mensen die wat slechter ter been zijn en vaak een armlegger als steuntje gebruiken bij het plaatsnemen in en opstaan uit de stoelen.

Soms is het ook mogelijk om om-en-om te plaatsen, dus een stoel met armleggers, naast een stoel zonder armleggers en waardoor je dus samen 1 armlegger deelt.

Zaalstoelen, kerkstoelen koppelbaar of niet?

Wat bij zaalstoelen een heel belangrijk aandachtspunt is, is of de stoelen voorzien moeten worden van koppelingen. Zaalstoelen moeten vaak snel een veelvuldig geplaatst en gekoppeld worden en daarom is het van belang dat deze koppelingen deugdelijk zijn en dat de stoelen ook vooral op een snelle manier te koppelen zijn. Snel te plaatsen. Snel opgeruimd.

In Nederland is het verplicht om bij 100 stoelen of meer in rijen of zaalopstelling deze stoelen te koppelen (Bouwbesluit 2012). In veel gemeenten zijn brandweereisen aan koppelbare stoelen gesteld. Bij brand of paniek moeten de doorgangen in de zaal vrij zijn en doordat de stoelen gekoppeld zijn worden ze minder makkelijk omver gegooid in panieksituaties.

U kunt zich misschien voorstellen dat wanneer er paniek uitbreekt en de stoelen schieten los uit hun koppeling dat het een chaos wordt van los door elkaar liggende stoelen. 

Een goede koppeling zorgt ervoor dat de stoelen goed vast blijven zitten en wellicht een rij gekoppelde stoelen omgaat, maar er geen chaos ontstaat waardoor de doorgangen minder snel versperd worden en men in noodsituaties zich sneller uit de voeten kan maken.

Er bestaan verschillende manieren van koppelingen – bijvoorbeeld een rijenverbinding, vloerkoppeling, finkoppeling, koppeling onder de armleggers – hierbij spelen uitvoering van de stoel en gewenste opstelling (denk hierbij aan een opstelling met een radius) een belangrijke rol. Stoelen waarbij een (kleine) radius mogelijk is zijn bijvoorbeeld:

Stoelen waarbij de koppeling geïntegreerd is in het frame vindt u bij de hieronder staande stoelen. De stoelen zelf zijn de verbinding en voor het koppelen zijn geen extra middelen nodig

De volgende stoelen hebben een koppeling en deze is bevestigd onder de zitting:

Casala zaalstoel
Interlink zaalstoel

Stapelbaarheid en logistiek

In grote zalen en kerken, bij evenementen, concerten en congressen waar regelmatig gevarieerd wordt met de opstelling, is de stapelbaarheid van de stoel een belangrijk aandachtspunt en daarbij net zo belangrijk de mogelijkheid tot een transport- of stapelwagen.

Juist hier geldt:

snel ter plekke, snel verdwenen!

Praten we over een opstelling van grote aantallen zaalstoelen in rijen dan is de mogelijkheid tot een stoel- en/of rijnummering ook van belang.

zaalstoelen Casala Monolink
casala curvy zaalstoel

Advies:

Bent u op zoek naar de juiste zaalstoel laat het ons gerust weten, wij adviseren u graag! Door het geven van presentaties en beschikbaar stellen van proefstoelen geven wij u de tools om de juiste keuze te bepalen.

Scroll naar top